top of page

Marka Kurma Rehberi - Marka Nasıl Kurulur?

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2023

Bir çok girişimcinin ilk hayali kendi markasını kurmaktır. Peki bir marka nasıl oluşur? Marka nasıl kurulur? Marka Kurma Süreçleri Nelerdir? Marka sürecini anlatan yazımız sizlerle.


Marka Nasıl Kurulur?

Marka Nedir?

Marka; bir resim, işaret veya yazı ile yapılan işarettir. Belli bir ürün, hizmet yada işletmenin benzerlerinden ayırt edebilmek için kullanılan isim, resim, şekil ve işaretlerle tasdik edilmesi işlemidir.


Markalar Nasıl Oluşur?

Markalar iki farklı kategoride yer alır. Bunlar Yerel Marka ve Ulusal Markadır. Yerel marka bağlı bulunduğu ülkede kabul görmüş ve tanımlanmıştır. Ulusal Marka ise, tüm dünyaca kabul görmüş ve tanımlanmıştır. Öncelikle ürün, hizmet yada işletmenize göre belli bir marka belirlersiniz. Bu marka, ilgili kurumlarca benzerlik, yasallık, hukuki ve diğer süreçlere göre değerlendirilir.


Marka Başvuru Nasıl Yapılır?

Markanızı bir isim buldunuz ve bunun daha önce alınıp alınmadığını merak mı ediyorsunuz? Bunun için, buradaki bağlantıdan “Türk Patent ve Marka Kurumu” sitesine ulaşarak ön inceleme yapabilirsiniz. Eğer daha önce alınmamış bir marka ismi belirledi iseniz, buradaki bağlantıdan “Türk Patent ve Marka Kurumu”na ait “Elektronik Başvuru” sayfasından başvuru işlemlerini yapabilirsiniz. Sisteme giriş sadece “E-Devlet” şifresi ile yapılabilmektedir. Eğer bir e-devlet şifreniz yok ise, en yakın PTT Şubesine gidip şifrenizi alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları tamamlayın.


Marka İsmi ve Şekli Oluştururken Dikkat Edilecek Hususlar

Bu konu sürecin en önemli kısmı. Bu paragrafı dikkatlice ve gerekirse birkaç kez okumanızı tavsiye ederiz.


Genel Marka Oluşturma Kuralları

  • Markanızda mümkün olduğunca Türkçe karakterlere (ğ,ş,ü) yer vermeyin. Ayrıca yine ”i” harfi olmamasına dikkat edin. Bilindiği üzere dünyada en çok bilinen ve kullanılan kelime açısından İngilizce. Bu nedenle İngilizce yazım kurallarını dikkate alın. İngilizcede küçük harflerde “i” nin karşılığı, büyük harflerde “I” olarak yazılır. İleride yurtdışına açılmak istediğiniz zaman marka isminiz yüzünden telaffuz ve yazım kuralları konusunda zorluklar yaşayabilirsiniz.

  • Marka ismini kısa, okunması kolay ve minimum 3-4 hecede tutmaya çalışın. İki kelimeli isimlerde bu durum fark yaratmaz. Son dönemlerde isim soy isim gibi markalar daha popüler olmaya başladı. Ancak tek kelimelik marka isimlerinin daha fazla etkili olduğunu bilin. Bu konuda size üzücü bir bilgi sunmak isterim. Neredeyse tek kelimelik markalar kalmamış durumda. Bulursanız şanslısınız. Bu nedenle 2 kelimeli isimlere öncelik verin. Bu konuda daha fazla alternatifiniz olacaktır.

  • Marka isimlerinde önemli olan bir şeyde sizi tatmin etmesi değil, potansiyel müşterilerin benimsemesi daha önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre içerisinde bir yada iki “O” harfi bulunduran markalar daha fazla güvenirlik ve büyüklük gösteriyor. İnsanlarda tarafından daha çabuk benimseniyor. (Facebook, Google, Volvo, Amazon, Tendyol gibi)

  • E-Ticaret ile bir iş düşünüyorsanız ve internette daha fazla varlık göstereceksiniz web siteniz için alan adını kontrol etmeyi unutmayın. Alan adı web sitenizi açmak için size ulaşacakları isim olmalıdır. Bu isimde öncelikle marka isminiz olmalı. Öncelikle “.com” ve “.net” uzantılarını deneyin. Alınmış alanları ise, diğer alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Alan adı kontrolünü buradan GoDaddy üzerinden yapabilirsiniz.


Yasal Çerçevede Marka Oluşturma Kuralları

Marka yaratmanın önemi, bu konuda yasal süreçler hakkında bilgileri "Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı" nın "İşletmeler için Fikri Mülkiyet Hakları" , "Türk Patent Enstitüsü" 2015 tarihli "Marka İnceleme Kılavuzu" ve "Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 14, Sayı 1, 2009" sayılı yazılarından en detaylı biçimi ile inceleyebilirsiniz.


Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı - İşletmeler için Fikri Mülkiyet Hakları
.pdf
Download PDF • 11.88MB

Türk Patent Enstitüsü 2015 tarihli Marka İnceleme Kılavuzu
.pdf
Download PDF • 3.51MB

Markalar ve Markalaşma Şartları - Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergi
.
Download • 292KB


Elektronik Marka Başvurusu Oluşturma

Başvuru yapmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli hususlar:

  1. Markanıza ait logo veya şekil, 591x591 piksel ebadında, kare şeklinde, RGB formatında, 300 DPI çözünürlükte, JPG uzantılı ve en fazla 1 MB büyüklüğünde olmalıdır.

  2. Marka logonuz ile ilgili tasarım yaparken, marka isminiz ne ise aynısı logonuzda yer almalı, Logodaki her harf ve rakam marka isminiz içerisinde olmak zorundadır.


Marka Başvurusu Giriş

Giriş sadece e-devlet üzerinden yapılır. E-devlet şifreniz ile giriş yapın.

Marka Başvurusu E-Devlet Giriş

Karşınıza çıkan bu sayfada yer alan en üst kısımdan marka başvurusunu seçin.

Marka Başvurusu Giriş Ana Sayfa

Aşağıdaki örnek gibi seçerek "Git" düğmesi ile devam edin.

Marka Başvurusu Oluşturma
Marka Başvurusu Oluşturma

Bilgileriniz e-devlet bilgisi dışında ise bilgilerinizi düzenleyin. Sonuçlar ve diğer işlemler için doğru mail adresini girmeyi unutmayın.

Marka Başvurusu Oluşturma Bilgileri
Marka Oluşturma Detayları

Son olarak aşağıdaki gibi bir sayfa ile karışılacaksınız.

LÜTFEN BU SAYFADAKİ TÜM KURAL VE YAZILARI DETAYLI OKUYUN. HER BİR KELİMESİNİ



Marka Oluşturma Kuralları

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, gelecek o blog yazımıza kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileği ile hoşça kalın 🙋🏻‍♂️

147 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page