top of page

İnternetten Satış Yapmak İçin Gerekenler

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2023

İnternetten satış yapmak veya satın almak, gelecekte ticaretin en büyük parçası olacaktır.


Online ticaret son 20 yıl içinde her gün katlanarak büyüyor. Ancak fiziksel satışlar, yani yerel mağaza satışları da bu sürede devam ediyor. Birçok yerel mağaza e-ticarete geçiş aşamasında diyebiliriz. Bu da satıcılar için müthiş bir potansiyeli içinde barındırıyor. Bu potansiyelle birlikte e-ticarete talep sürekli artıyor, alternatif satış kanalları çoğalıyor.


İnternetten Satış Yapmak İçin Gerekenler

Peki, girişimciler ve işletmeler bu fırsatı nasıl değerlendirebilir? İnternetten satış nasıl yapılır? İnternetten satış yapmak için gerekenler nelerdir? E-ticarette hangi ürünler satılabilir? Hangi platformlarda satış yapılır? İnternette ticaret yapmak ve ürün satmanın en temel adımları nelerdir? Kapsamlı bir özet halinde birlikte bakalım.


İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

Düşük bütçeye sahip yeni girişimcilerin hızla girebileceği e-ticaret alanı, perakende sektöründe fiziksel ürün satışıdır. Bunun için izlenilmesi gereken bazı temel adımlar bulunur:


İnternetten Satış Yapmanın Adımları

  1. Plan ve araştırma yapmak

  2. Ürün ve tedarikçi bulmak

  3. Şirket kurmak

  4. Web-sitesi kurmak ve/veya pazar yerlerinde mağaza açmak

  5. Pazaryeri entegrasyonu

  6. Tabii ki dijital pazarlama yapmak

İnternetten Satış Yapmaya Nasıl Başlanır?

İnternetten satış yapmak, heyecanlı olduğu kadar biraz maliyetli ve zorlu da bir süreçtir. Bu nedenle, para kazanmanın dışında sizi harekete geçirecek farklı istekleriniz de olmalıdır: Sektörü tanımak ve başarılı olmak için zaman ve emek verebilecek misiniz? Rekabete hazır mısınız? Cevabınız evet ise, internet satışları için plan ve araştırma yaparak başlayabilirsiniz.


Elinizdeki imkânları en verimli şekilde değerlendirmek için e-ticaret sektörünü araştırmalı, pazarı tanımalı, nerelerde ne tür ürünler satılabileceğini öğrenmeli, bütçe hesabı yapmalı ve bu şekilde yol haritanızı oluşturmalısınız.


İnternetten Satış Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?

İnternette satılacak ürün veya ürünleri bulmak için ilk olarak aklınızdaki ürünlerden başlamalısınız. Başka ürünleri de araştırarak yeni fikirler kazanabilirsiniz. Önemli olan ihtiyaca yönelik ürünlerin daha çok talep göreceğini bilmenizdir. Türkiye ve dünyadaki trendleri takip etmeli, pazardaki satıcıları ve markaları incelemeli, ürünlerin tüm masraflarını ve size getirisini hesaplamalı ve tüm bunların sonucunda ne tür bir ürün satacağına karar vermelisiniz. Ardından ürününüzü temin edeceğiniz güvenilir tedarikçiler bulup, tedarikçiniz ile anlaşma yapmalısınız.

İnternet Satışlarında Vergi

Ticaret yapabilmeniz için yasal bir şirket kimliğiniz olmalıdır. Bu sizin ticaret yaparken işlerinizi hızlı ve kanuna uygun yönetmenizi sağlar. Aynı zamanda müşteriler ve ürün tedarikçileri için güven niteliğindedir.

Fatura kesmeli, vergi mükellefi olmalı ve de vergi beyanında bulunmalısınız. Pazar Yerlerinde mağaza açmak, kargo anlaşması yapmak, müşterilerin güvenini kazanmak ve sürdürülebilir bir e-ticaret için şirket kurmak zorunludur. Başlangıç için şahıs şirketi kurmayı düşünebilirsiniz.


Kendi Web Sitenizden Satış Yapmak mı, Pazar Yerlerinde Mağaza Açmak mı?

Bu durum biraz maddi bütçe ile ilgilidir. Pazar yerlerinde mağaza açmak ücretsizdir. Ancak kendi web sitenizi açmak için biraz bütçe ayırmanız gerekir. İkisini de aynı anda açabilirsiniz. İki durumun da pek çok avantajı vardır.


Eğer hâlihazırda üretim yapan bir firma iseniz, satış yapabileceğiniz bir web siteniz mutlaka olmalıdır.

Ürünleri farklı bir yerden tedarik edecekseniz ve uzun süreli bir ticaret yapmak istiyorsanız da kendi web sitenizin olması ve web siteniz üzerinden satış yapmanız önemlidir. Bunu fiziksel bir mağaza açmak gibi de düşünebilirsiniz. Mağazanız, yani siteniz; ürünlerinizi sergilemek, satmak ve marka olarak sizi temsil etmesi için internetteki eviniz olacaktır. İnsanların siz ve ürünleriniz hakkında bilgi sahibi olabileceği, gerektiğinde size soru sorabilecekleri ve size ulaşabilecekleri, ürünlere bakabilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri yer web sitenizdir.


Bunun yanı sıra N11, Hepsiburada, Gittidiyor, Trendyol ve Amazon gibi bir çok pazaryerinde mağaza açarak da satış yapabilirsiniz. Kendi web siteniz olsa bile, pazar yerlerinde mağaza açarak onların sektör ve potansiyel müşteri gücünden faydalanabilirsiniz. Kullanıcılar pazar yeri platformlarına güvendikleri için size güvenmeleri de çok daha hızlı olacaktır.


Pazaryerlerinin sektördeki payı, diğer tüm satış alanlarından fazladır. Dolayısıyla milyonlarca kişiye ulaşma potansiyeli vardır. Diğer yandan pazar yerlerindeki komisyon oranları ve olası diğer masraflar yüksek olabilir. Bunları araştırmalı ve rekabet şansınızı öğrenmelisiniz.


Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

Pazaryeri entegrasyonu, pazar yerlerindeki tüm satış kanallarınızı tek bir merkezden profesyonel şekilde yönetebilmenin amacına uygun tasarlanmış yeni nesil bir iş modelidir.

Toplu ürün yükleme ve listeleme, kolay fatura kesimi, otomatik kargo fişi oluşturma, stok takibi, müşteri soruları cevaplama ve çok yönlü satış analizleri gibi pek çok önemli araçla süreci yönetmenizi sağlar.

Web-sitesi kurmak için nelere ihtiyacınız vardır?

  1. Marka adı

  2. Alan adı (domain)

  3. Sunucu (hosting)

  4. Güvenlik sertifikaları (SSL)

  5. Kullanışlı bir tasarım ve site altyapısı

  6. Kaliteli içerikler (ürün fotoğrafı, ürün bilgisi, site içi içerikler, kategori içerikleri, firma bilgileri…)

  7. Site altyapısı ve tasarımı için özel yazılım desteği alabilir, Ticimax veya İdeasoft gibi hazır altyapılar (woocommerce gibi) satın alabilir veya bunları açık kaynaklardan ücretsiz ya da düşük ücretlerle temin edebilirsiniz.

Instagram’dan Satış Yapmak

Instagram'dan Satış Yapmak

Web sitesi ve pazaryerinin yanı sıra Instagram’ı da satış yapmak için değerlendirebilirsiniz.

Faturayla gerçekleştiği sürece Instagram’dan satış yapmak tamamen yasaldır.

Günümüzde mükemmel bir pazarlama ve reklam aracı olarak kullanılan Instagram, birçok girişimci için iyi bir satış alanı olarak da görülüyor. El işlerinden takılara, giyim butiklerinden özel üretim tekstil ve standart ürünlere kadar pek çok farklı alandan satıcı, insanlara ulaşım kolaylığından yararlanarak Instagram üzerinden satış yapıyor. Ancak bir pazar yerine göre satış potansiyelinin çoğunlukla düşük olduğunu bilmelisiniz. Burada önemli olan hedef kitleye ulaşacak dijital pazarlama stratejileri uygulamak ve reklam vermektir. Ayrıca sosyal medya olduğu için satış yapmak amaçlı değil, daha çok ortak duygularda bulabileceğiniz yollar izlemelisiniz.

E-ticarette Ziyaretçileri Satın Almaya Yönlendirecek Pazarlama Stratejileri

İnternetten satış ve ticaret yaptığınız web sitesi veya bir pazar yerinde açtığınız mağazayı ziyaret eden bir kullanıcının, bir satın alma motivasyonu vardır. Sergilemiş olduğunuz ürünler ile birlikte kullanıcıyı memnun edecek bir sayfa tasarımının olması da oldukça önemli. İyi bir satıcının, doğru bir e-ticaret pazarlaması ile kullanıcıyı ikna etmesi ve bu motivasyonlara cevap verilmesi gerekir.

Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, onu ancak düzgün bir şekilde ifade ederek müşteri için satın alma oluşturabilirsiniz. Bunun için izlenmesi gereken en önemli pazarlama stratejilerini inceleyelim.


E-Ticaret Sitesi Stratejileri

  • Marka ismini içeren veya ürünü/hizmeti yansıtan bir domain adı

  • Profesyonel görünümlü bir web sitesi

  • Hakkımızda, Sıkça Sorulan Sorular, İletişim gibi bölümlerin yer alması

  • Sosyal medya bağlantıları

  • Mobil uyumlu tasarım

  • SEO uyumlu site içerikleri

  • SSL güvenlik sertifikası

  • Göz alıcı, bilgilendirici ve açıklayıcı ürün sunumu

  • Pratik kullanıma sahip tasarım ön yüzü

  • Ürün ve mağaza için iyi yorum ve puan detayları

  • Ödeme aşamasına hızlıca geçebilme ve kolaylıklar sunulması

  • Kolay iade ve değişim imkanları

  • Farklı ödeme seçenekleri

  • Kişisel verilerin korunmasına ait detaylı bilgilendirme


Pazaryeri Mağaza Stratejileri

  • Ürünler için iyi yorum ve puan

  • Mağaza için iyi yorum ve puan

  • Müşteri sorularına cevap verme seçeneği

  • Diğer mağazalara kıyasla avantajlı fiyatlar sunabilme

  • Ürün bütünlüğüne sahip mağaza profili

  • Ürün aramalarında üst sıralarda görülme stratejileri

  • Başka alışverişlerden veya farklı bir siteden kazanılmış kuponlar, hediye çekleri


Ödeme Stratejileri

  • Koşulsuz para iadesi

  • Taksit seçenekleri

  • Farklı ödeme seçenekleri (Kredi kartı, banka kartı, havale / EFT, alışveriş kredisi, kapıda ödeme (satıcı açısından tavsiye edilmez), American Express, Google Pay, Iyzico, PayU, BKM (Bankalararası Kart Merkezi) vb.)

  • Alışverişlerden puan kazanma (kredi kartı ya da web sitesi hesabında birikmesi gibi)

  • Banka kampanyaları (Peşin fiyatına 5 taksit, 200 TL siparişle kitaplarda %15 indirim vb.)


Kargo Stratejileri


Müşteriler için pozitif dönüş oranlarına göre sıralanmıştır:

  • Aynı gün teslimat ya da hızlı kargo teslimatı

  • Belli bir miktarın mümkünse tüm tutarların üzerinden ücretsiz kargo

  • Teslimat için saat aralıkları sunma

  • Her hafta belirli günler için ücretsiz kargo

  • Perakendeci web sitesi ya da pazaryeri hesabı üzerinden kargo takibi

  • Dönemsel ücretsiz kargo sunma

  • Kargoyu çeşitli noktalardan teslim alma seçeneği

  • Yıllık sabit ödeme karşılığında sürekli ücretsiz kargo sunma


24 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page