top of page

İnternetten Satış Yapmak

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2023

E-ticaret gücünü ve potansiyelini gören her kesim artık internete yöneldi. Özellikle COVID-19 pandemi etkisiyle kapanan yer mağazalar ticari anlamda epey zarar etti. E-ticaret yapanlar ise bu süreçten kârlı çıktı.

Peki internetten ürünlerinizi nasıl satabilirsiniz? İnternetten ürün satmak artık akıllı bir cep telefonunuz bile varsa çok kolay. Gelin beraber internetten satış nasıl yapabilirsiniz inceleyelim.


İnternetten Satış Yapmak

Ürün Belirlemek

Öncelikle satacağınız ürünü tercih etmelisiniz. Burada doğru yada yanlış ürün demek istemiyorum. Fakat sürdürülebilir, tedariğini sağlayabileceğiniz, kargo gönderimi gibi durumlarda sorun çıkarmayan ve iade süreci minimum olan ürünleri tercih etmelisiniz.


Ürün Fotoğrafları

İnsanların ürünlerinizi sadece bir ya da bir kaç fotoğrafa bakarak alacağını asla unutmayın. Bu yüzden fotoğraf kaliteniz iyi olmalı, ürüne ait tüm detaylar net gözükmeli. Özellikle bir kaç açıdan ve detaylı resim her zaman tatmin edici olur. Eğer boyutu yada kullanım alanı konusunda tereddütlü ürünleriniz varsa, bu tarz ürünleri referans objelerle veya temalarla çekin. Örneğin; bir otomobil aksesuarı satıyorsanız, o ürünü bir otomobil üzerinden sergileyin.


Ürün Açıklamaları

Fotoğraflardan sonra ürün için en önemli faktör açıklamalardır. Açıklamalar, ürün resminin tamamlayıcı bir parçasıdır. Ürün resminde anlatamadığınız, boyutlar, materyal ve benzer diğer özellikleri açıklamalarda ifade edebilirsiniz. Bu nedenle ürün açıklamaları anlaşılır ve net olmak zorunda. Böylece alıcının kafasında oluşabilecek soruları da cevaplamış olursunuz.


Gerekli Belgeler

Aslında bazı platformlar belge istemese de, güçlü ve güvenilir platformlar sizlerden vergi levhası, banka hesap numarası dekontu gibi yasal belgeler isteyecektir. Müşterilerin güçlü ve güvenilir platformları tercih etmesinin nedeni de bu tür hususlardır. Yani hukuki ve yasal sorumluluğu olan satıcılar her zaman bir adım önde olurlar.


Satış Kanalı

İşte işin en önemli kısmına geldik. Satışlarımı nereden ve nasıl yapabilirim? Bu internetten ürün satmak isteyenler en büyük sorusu. Cevabı da çok basit; her kanaldan artık satış yapabilirsiniz. Evet doğru, Türkiye ve Dünya üzerinde her kanaldan e-ticaret satışı yapabilirsiniz. Burada sizin önünüze iki tercih çıkıyor. Birincisi sanal pazaryerleri, ikincisi kendi web siteniz.


Sanal Pazar Yerleri

Aklımıza ilk gelen sanal pazaryerleri, hepsiburada, trendyol, gittigiyor, n11, çiçeksepeti, sahibinden, letgo ve amazon. Bunlar gibi daha birçok pazaryerinde satış yapabilirsiniz. Burada en önemli konu pazaryerlerinin sizin satmış olduğunuzun ürünün satılması üzerine satış bedelinden %5-%25 arası komisyon almasıdır. Sanal pazaryerlerinin avantajları; yüksek yatırımlar ile büyük marka olmaları, tüm süreci sizin adınıza yönetmeleri, milyonlarca ziyaretçi, teknolojik olarak gelişmişlik, hızlı kargo imkanları, müşteri memnuniyeti, her ay milyonlarca lira değerinde reklam ve tanınmışlık.


Kendinize Ait Web Sitesi

Yaklaşık 1500-10000 arasında değişen bir maliyetle kuracağınız ve tamamen size ait olan bir site. Büyük markaların ve işletmelerin her zaman kendilerine ait bir web sitesi olur, olmalıdır. Böylece kendi müşterilerinizle daha bağlı halde kalabilirsiniz. Sitedeki ürün fiyatları tamamen size ait olur, komisyon farkları olmadan müşteriye daha uygun, sizin için daha kârlı satış yaparsınız. Avantajı aslında sadece maliyettir ve sizin ideallerinize, hayal gücünüze uygundur. İşletmenizi ve markanızı web sitenizle istediğiniz gibi yansıtabilirsiniz. Kısacası özgürlüktür. Dezavantajı ise; ek zaman ve emek harcayarak sitenin tasarlanması gerekir. Siteyi sürekli güncek ve kontrol altında tutmalısınız. Tüm detaylarla ilgilenmeli, ayrıca iyi derece analiz ve sonuçlar hazırlamalısınız. Siteniz açıldığı ilk gün hiç bir zaman bilinmez. Bu nedenle Google, Facebook ve diğer kanallardan reklam vermelisiniz. Bu süreç ilk başta maliyetli olsa da ilerleyen süreçte (5-6 Ay) emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.


Oğuz Sarıkaya olarak internette ürün satmak isteyen herkese her konuda sınırsız destek oluyoruz. Dilerseniz sizin için bir e-ticaret sitesi kurabilir, var olan bir e-ticaret sitenizi profesyonel hale getirebiliriz. Sizin için reklam verebilir, sitenizi ve reklamlarınızı yönetebiliriz. Detaylar için ana sayfamızı ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Bu yazımı okuyan herkese çok teşekkür ediyorum. E-ticaret sektöründe şimdiden başarılar diliyorum.

oru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazarak belirtebilirsiniz.


Herkese sağlık ve sevgi dolu günler dilerim

44 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page