top of page

Influencerların Online Alışverişe Etkisi

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2023

Influencer, yaşadıkları deneyimlerle kitleleri etkileyen kişilere verilen isim.

Sosyal medyanın e-ticaretteki etkisi her geçen gün artarken, sosyal medya fenomenlerinin de bunlarda katkısı elbette büyük.


Influencerların Online Alışverişe Etkisi

Sosyal medyada etkin ve yüksek sayıda bir kitleye hitap eden kişilerin neredeyse hepsi ınfluencer kavramını taşıyor. Ünlü veya ününü sosyal medyaya taşıyan bu kişiler, kullanmış oldukları ürünlerden aldıkları deneyimlerini takipçileri ile paylaşıyor. Takipçiler bu ünlü ve fenomen kişilerin tercihlerine güvenerek aynı ürünleri kendileri içinde tercih ediyor.

Bu durum günümüzde artık her 5 kişiden 1 kişiyi alışveriş tercihlerinde etkiler hale geldi. Online alışveriş yapan her 5 kişiden 1’i alacağı ürüne karar verirken takip ettiği influencerın deneyimleri doğrultusunda ürün tercihini yapıyor.


Influencer Marketing

Marka ve firmalarda yeni trend olan bu tüketici alışkanlığını da tabi ki boş geçmediler. Ürünlerini geleneksel reklam yöntemleri yerine, sosyal medya üzerinden influencerlar aracılığı ile tanıtmaya başladılar. Bu trende küçük işletmelerinde dahil olmasıyla sektörde epeyce büyüdü. Tüketicinin tercihleri de buna paralel aynı doğrultuda sosyal medya kanallarına yöneldi.


Bunu takip ederek sektörde "Influencer Marketing" hizmeti doğmuş oldu. Reklam ajansları artık müşterilerine google, sosyal medya reklamları yanında "Influencer Marketing" hizmetide sunmaya başladı. Aslında diğer reklamlara göre dönüşümü yüksek olan bir tercih olarak nitelendirilebilir. Tabii ürünün ne olduğu ve hangi ınfluencer ile tanıtılacağı en etkin kriter.


Ajanslar anlaşmalı ınfluencerlar ile müşterilerini bir araya getirerek bu hizmete aracılık etmiş oluyor. Dilerseniz aracı ajansları aradan çıkararak ınfluencerlar ile bizzat iletişime geçerek ürünlerinizi tanıtmasını isteyebilirsiniz.


Influencer Fiyatları

Influencerın artık bir sektör olduğu bu dönemde fiyatlar dudak uçuklatan cinsten. Fahiş fiyatlarla karşılaşmaya hazır olun. Ancak ürününüze güveniyorsanız ve doğru ınfluencer ile çalışırsanız maliyetinizi kat ve kat çıkartırsınız. Yine de google ve sosyal medya reklamlarına göre çok daha fazla bir maliyeti olduğunu belirteyim.


Net rakam söyleyemesem de, 2-4 Milyon takipçisi olan bir ınfluencerın işbirliği ücreti 10000-20000 TL arasında değişiyor. 24 saatlik bir story (hikaye) bile 1000 TL'den başlıyor. Başlangıç olarak 250000-500000 takipçisi olan ınfluencerları tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Neden Influencerlar Tercih Edilmeye Başlandı ?

Aslından bundan önce tüketiciler ürün analizlerini genelde youtube üzerinden gerçekleştiriyordu. Fakat youtube'da ürünün deneyiminden öte tanıtımına ve reklama daha çok yer veriliyordu. Sosyal medya kanallarıyla da aynı ürünlerin reklamı verilmiş olsa bile kullanıcıların daha dikkat ettiği husus ürünün takip ettiği, sevdiği ve kendine yakın hissettiği kişiler tarafından değerlendirilmesi olmaya başladı.


Örneğin bir kıyafet deneyimi en güzel kıyafet üzerimizde iken anlaşılır. Bir kozmetik ürünü en iyi kullanım sonrası ciltte görülen etki ile analiz edilebilir. Kıyafeti yakışan, cildi bakımlı olan bir ınfluencer bu örnek ürünleri değerlendirdiğinde etkisi tüketici için son derece olumlu karşılanır.


SONUÇ


Tüm bu serüvenin temel noktası aslında sosyal medyanın günlük hayatın içinde tamamen yer alması ile başladı. Çünkü artık mobil cihazlar iletişimden öte artık birer kişilik bütünü. Yani cep telefonunuz aslında sizin aynanız. Kullandığınız uygulamalar, girdiğiniz siteler, incelediğiniz ürünler, paylaşımlarınız, beğenileriniz, takip ettikleriniz, ilgi alanlarınız ve daha bir çok şey cep telefonlarınızda saklı.


Böylece insanlara ve müşterilere ulaşmanın en etkin yollarından biri sosyal medya kanalları. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan ve epey bir kitleye takip eden kişilerde zamanla reklam sektörünün bir parçası olarak "Influencer Marketing" adıyla yer aldılar. Tüketici alışkanlıkları değişti, bilinçli tüketici sayısı her geçen gün artıyor. Dijitalleşen dünyada tüketiciler ve markalar birbirlerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeni çözümler sunuyor. İlerleyen zamanlarda gelişen teklonoji ile daha farklı online alışveriş tercihleriyle karşılaşacağımız kesin.

33 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page