E-Ticaretin avantajları tabii ki saymakla bitmez. Ancak sizin için bu avantajları temel başlıklar altında neden sonuç ilişkisi ile detaylıca anlatmaya çalıştım. Her geçen gün artan e-ticaret hacminde, gelişen teknolojilerin imkanları altyapılarımız ile birleştirdiğimizde özellikle ortaya muhteşem bir maliyet tasarrufu çıkıyor. Böylece son tüketiciler alacağı ürünleri daha düşük fiyatlara elde edebiliyorlar. Satıcılar ise düşük maliyetler sayesinde süreklilik kazanıyor.
Düşük Operasyon Maliyeti
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle paralel, entegrasyon sistemleri de güçleniyor. Özellikle e-fatura, stok takip programları ve lojistik depo programları sayesinde bu süreç dakikalar içerisinde çözüme kavuşuyor. Örneğin; bir siparişiniz geldi. Entegrasyonlar sayesinde, otomatik olarak ilgili ürün stoklardan düşüyor, faturası hazırlanıyor ve fatura müşteriye maille gidiyor, depoya ürün bilgisi düşüyor ve depocu tarafından paketleniyor, kargo firmasının gönderi kodu anında oluşturuluyor. Kargo firması bu kodu okuttuğu an müşteriye, “Siparişiniz Kargoya Verildi” iletisi de anında ulaşıyor. Yani kısacası operasyon sürecinde, telefon, yazışma ve insan trafiği gibi süreçler tamamen ortadan kalkıyor. Burada tek maliyetiniz, entegrasyon programlarının satın alınması olacaktır. Fiyatları ise mevcut şartlara göre makul ve kabul edilebilir seviyelerde.
Düşük Stok Maliyeti
Eskiden ticaretler stoklamalar ile ayakta kalırdı. Üstelik teknolojinin gelişmediği dönemlerde depolar ve stoklar tek tek elle sayılırdı. Bununla birlikte zaman aşımı olan veya belirli bir ömrü olan ürünlerde ayrıca bir sayıma tabi tutulurdu. Eski stoklar bir an önce eritilmeli, yeni stoklara yer açmak gerekirdi. Ancak bunu yapan insanlar olduğu için, hastalık, iş değiştirme ve ihmalkarlık gibi sebeplerden stoklar sürekli karışırdı. Depolar düzensiz, verimlilik neredeyse yoktu. Bu nedenle bir çok ticaret yapan firmalar geleceği ve stok düzenini ön göremediği için kendi stoklarını oluşturdular. İhtiyaç dışı bir sürü ürün depolarda stoklandı, elektrik ve işçi gibi maliyetler daha fazla ortaya çıktı. E-Ticaret ve teknoloji ile birlikte tedarik zincirindeki tüm stokları artık tek bir yerden, hatta cep telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Böylece satacağınız yada kampanya uygulayacağınız ürünlerin tüm tedarik ağınızdaki stoklarını kontrol edebilirsiniz.
Düşük Tanıtım Maliyeti
Eğer gerçek bir mağazamız veya bir dükkanımız olmuş olsaydı markanızın ve ürünlerimizin tanıtımını yapmak için kesinlikle reklam yayınlamak gerekecektir. Önceki dönemlerde başlıca reklamlar; Televizyon, radyo, gazete gibi medya reklam araçları ile bunlara ilave olarak broşürler, pankartlar ve billboard gibi reklam seçenekleri de yer almaktaydı. Ancak bu reklamlar, maliyet açısından oldukça fazla. Şu anda bile günümüzde 10 saniyelik bir televizyon reklam maliyeti 100.000 lira civarındadır. Sokaklarda görmüş olduğunuz billboardlar, reklam panoları ve afişlerin maliyetleri ise gerçekten oldukça yüksek. Üstelik çevre kirliliği açısından da çok olumsuz karşılanmakta.
Ancak dijital reklam araçları sayesinde bu maliyetler gerçekten kuruşlar seviyesine kadar inmiş durumda. Şu an günümüzdeki dijital reklam araçlarının başında gelen arama ağı reklamları yani Google reklamları, buna ilave olarak YouTube reklamları ve sosyal medya reklamları maliyet açısından gerçekten uygunlar. Özellikle arama ağı reklamları ve sosyal medya reklamları tıklama başına maliyetleri kuruşlar seviyesine kadar inmekte. Bu sayede daha düşük maliyetlerle marka ve ürünün tanıtımını, daha büyük hedef kitlelere ulaştırabiliriz.
Büyük Kitlelere Kolay Ulaşım
Dijital pazarlama araçları sayesinde düşük reklam bütçeleri ile daha çok hedef kitleye ulaşabileceğimizden bahsetmiştik. İşte bu imkan çerçevesinde e-ticaretin ve internet alanının imkânlarıyla neredeyse her mobil cihaz kullanıcısına ve her internet kullanıcısına ulaşabilmekteyiz. Dünya genelinde neredeyse tüm kullanıcılar internete bağlı bir hayat yaşamakta. Her kullanıcının kendine ait bir cep telefonu ve bu cep telefonundan kullanabileceği bir interneti mevcut. Bu sayede markamızı ve ürünlerimizi insanlara ulaştırmak konusunda e-ticaret gerçekten büyük bir avantaj. Çünkü dijitalin olduğu bir dünyada varlığımızı ispat etmek gerçek hayata göre daha basit, daha kolay ve daha az maliyetli.
Sınırsız Ürün Çeşitliliği
Bir mağaza ne kadar büyük olabilir? Ya da çok büyük bir mağaza içerisine ne kadar ürün alabilir? E-ticaretin bir diğer avantajı da sınırsız ürün çeşitliliği. Çünkü internette sınırsız bir veri özelliği var. Web sitenize binlerce hatta milyonlarca ürün yükleyebilirsiniz. Bunun en güzel örneği şu anda var olan pazar yerleri. Mevcut pazar yerlerinde milyonlarca ürünün sergilendiğini sizde görmüşsünüzdür. Eğer uygun tedarikçileri bulabilirseniz sizde web sitenizde milyonlarca ürüne yer verebilirsiniz. Üstelik kategori ayrımı olmaksızın, istediğiniz kategoride istediğiniz ürünü, hatta istediğiniz hizmeti internet üzerinden e-ticaret vasıtasıyla tüm dünyaya satabilirsiniz
Performansın Ölçülebilmesi
E-ticareti en güçlü kılan özelliklerden bir tanesi her şeyin veri olarak değerlendirilebilmesi ve performansların ölçülebilmesi. Örneğin; sitemize giren kişilerin yaş aralıklarına, cinsiyetlerine, neler ile ilgilendiklerine, hangi üründe ne kadar vakit geçirdiklerine, hangi ürün almak istediklerine veya hangi ürünü almak istemediklerine, hangi kategorilere ilgi duyduklarına ya da hangi kategorilerden rahatsız olduklarına veriler sayesinde ulaşabiliriz. Böylece performansımızı değerlendirebilir, bu değerlendirmeler sonucunda da düzeltme ve geliştirme süreçlerini daha verimli yönetebiliriz.
Veri
Performans sonuçlarımıza göre artık elimizde bir veri oluştu. İşte bu verileri bir sonraki hamlelerimizde etkili biçimde kullanabiliriz. Çünkü yönetimin başlıca etkeni veridir. Eğer veriyi yönetebilirsen her şeyi yönetirsin. Bu nedenle elde etmiş olduğumuz verilerle birlikte e-ticaretimizi geliştirebiliriz. Bunu nasıl başaracağımızı sorarsanız, Örneğin; müşterilerimizin kişisel verileri dışında davranış verilerini, yani site içerisindeki gezintilerini ve hareketlerini baz alarak sitemizde renk çalışması, görsel çalışması, metin çalışması ve içerik çalışması gibi faktörleri değerlendirebiliriz. Bu sayece müşteri memnuniyetini ön plana çıkarıp, müşterilerimizin alışveriş yapmasını daha kolay bir hale getirebiliriz. Hem bizim satışlarımız için hem de müşterilerimizin alışverişleri için gerçekten bu verilerin değerlendirilmesi ve işlenmesi, daha sonra uygulamaya konulması olumlu bir etkendir.
Comments