top of page

E-Ticaret İçin Ürün Seçimi

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2023

E-Ticaret yapacaklar veya yapmak isteyenler için en önemli sorun ürün seçimi. Üretimi ya da herhangi bir ürünü olmayan kişiler e-ticaret için ürün arayışında.

Peki e-ticaret yapmak için ürünü ya da ürünlerimizi nasıl belirlemeliyiz. Hangi ürünleri tercih etmeliyiz? Ürünleri nereden bulabiliriz? Uygun fiyatlı ürünleri nasıl tedarik edebiliriz?

Tüm bunları size kısaca açıklayarak bir ürün araştırması yaparken bu ürünün e-ticaret için uygun olup olmadığını anlatacağım.


E-ticaret İçin Ürün Seçimi

Doğru Ürün Seçimi Nasıl Olmalı?

Öncelikle e-ticarette ürün satmak için belirli kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekli. Bu kriterler sizin e-ticaret yaparken önümüze çıkabilecek olumsuzlukları da engellemiş olur. Peki doğru ürün seçimini nasıl değerlendirebiliriz? Ürün seçimindeki kriterler neler olmalı?


Ağırlıkta Hafif

Öncelikle ürünümüz ağırlıkta hafif olmalı. Böylece kargo maliyetleri düşük çıkacaktır.


Değerde Ağır

Ürünün değer de ağır yalnız yükte hafif olması çok önemli. Böylece düşük maliyetli bir ürünü daha yüksek kârr oranı ile satabiliriz.


Depolanması Kolay

Depolanması kolay olan bir üründen daha fazla üretebilir ve daha az depolama maliyeti ile stoklarımızı aynı ürünle doldurabiliriz.


Lojistiği Kolay

Taşınması ve paketlenmesi kolay olan bir ürünün lojistiği de kolay olacaktır. Özellikle e-ticaret yaparken en önemli hususlardan birinin kargo olduğunu düşünürsek, hızlı ve güvenilir bir kargo müşteri memnuniyetini de beraberinde getirecektir. Ayrıca maliyetlerimiz açısından da kargosu kolay olan bir ürün, daha değerlidir.


Raf Ömrünün Uzun Olması

Uzun raf ömrü olan ürünler, uzun yıllar boyunca stoklarımızda bekletilebilir. Satılmaması durumunda ise herhangi bir zararı sebebiyet vermeyecektir. Bu nedenle e-ticarette uzun yolları da göz önünde bulundurarak, raf ömrü uzun ve daha dayanıklı ürünler tercih edilmelidir.


Kolay Kopyalanamaz Olması

Üretmiş olduğunuz ürünü rekabet açısından kopyalanabilir olmaması ya da bununla ilgili tedbirlerin alınması ürünün Sadece size ait olmasını sağlayacaktır Böylece müşteriler o ürünü sadece sizden almak isteyeceklerdir.


Yukarıda saymış olduğumuz kriterlerin hepsini tabii ki tek bir üründe bulmanız imkansız. Ancak, en azından bu kriterlerde bir ya da iki tanesini göz ardı edebilecek şekilde diğerlerini tamamlayan ürünleri bulmak daha etkili olacaktır. Kriterlerden eksik olanların ise üzerine yoğunlaşıp, bu eksiği kapatmak adına adımlar atılabilir Örneğin; kolay kopyalanan bir ürünün marka patentini ve tasarım patentini alarak, bu ürünün sadece size ait olduğunu ve sadece sizin tarafınızdan üretebileceğini tescil ettiğiniz zaman ürünü sizden başka kimse üretilmeyecek ve satılmayacaktır.

Ürün Değerlendirmesi Nasıl Olmalı?

Eğer ortada bir ürün varsa bu ürünü alacak müşterilerin de bulunması gerekir. Eğer ürünü alacak müşteriler yok ise Pazarlama stratejileriyle ürünü alabilecek müşteriler oluşturulur. Bunu sağlayan en önemli faktörlerden iki tanesi dijital pazarlama ve reklamdır. Tercih edeceğiniz ürünler ilk başta müşterilerin de tercih edeceği ürünler olmalı. Böylece müşterinizin ihtiyacı olan ürünleri karşılamış ve tedarik etmiş olursunuz. E-ticaretin başlangıç seviyesinde ürün tercihi kritik bir noktadır. Bu nedenle ilk seviyelerde satılmaz ise satılması garanti ürünleri tercih etmek ve bu ürünlerin değerlendirmesini yapmak ticari açıdan en önemli davranış olacaktır


Ürünleri Nereden Bulabiliriz?

Öncelikle ürünleri iki türlü bulabilirsiniz. Bunlardan birincisi, ürünü tedarikçilerden tedarik edebilir ya da bu ürünü bizzat kendiniz üretebilirsiniz. Eğer üreteceğinize inanmadığınız veya üretimi maliyetli olduğunu düşündüğünüz ürünler var ise ve bu ürünleri tespit etmişseniz tedarikçilerden bu ürünü tedarik etmek daha uygun olacaktır. Hem internet üzerinden, hem de sanayi bölgelerinde bu ürünün üretimini yapan üreticiler ile irtibata geçebilirsiniz. Karşılıklı anlaşma koşulları sağlandıktan sonra üreticiden ürünleri tedarik ederek -e ticaretinizi bu ürünler ile gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kendi adınıza bir ürün üretmek isterseniz öncelikle hammadde ihtiyacını karşılamanız gerekir. Ayrıca; ürün üretirken gerekli olan ekipman, alet ve malzemeleri de sizin tedarik etmeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle bir ürün üretmek isterseniz YouTube gibi video kanalları üzerinden bu ürünün üretilmesine ait videoları izleyerek kendi ürününüzü ve kendi markanızı yaratabilirsiniz.



23 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page