Dropshipping e-ticarette stoksuz satış modelidir. Üretici veya tedarikçilerin ürünlerini, hiç bir şekilde stok yapmadan kendi web siteniz yada sanal mağazanızdan satabileceğiniz sisteme Dropshipping denir.
Bu sistemin prensibi şu şekilde işler. Üretici veya tedarikçi adına satışları siz yaparsınız. Bunu aslında bir bayi olmak gibi düşünebilirsiniz. Bayi çalışma sistemleri belirli bir komisyon kazanmak şartı ile ürünleri satmak üzerine kurulu ticaret şeklidir.
Dropshipping modeline stoklar tedarikçilerin depolarında yada benzer alanlarında tutulur. Siparişler oluştukça kargolar buralardan müşteriye ulaştırılır.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping stoksuz e-ticaret iş modelidir. Bu modelde stok bulundurmadığınız ürünleri internette satarak para kazanmaya çalışırsınız. Peki bu ürünleri nasıl sağlarsınız. Ürünleri sağlamak için öncelikle bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekir tedarikçiler ise genellikle internet üzerinden iyi bir araştırma sonucu kolaylıkla bulunabilir. Daha sonra bu tedarikçilerden varsa ürün görselleri, ürün açıklamaları ve ürün özellikleri gibi detaylara alarak ürünlerin sitenize uygun şekillerde yükleyerek satışa sunarsınız. Satmış olduğumuz her bir ürünü ilgili tedarikçiye bildirerek ürünü sizin bildirmiş olduğunuz adrese ve alıcıya Kargo lambasını talep ederek satışını gerçekleştirirsiniz. gerçekleştirmiş olduğunuz satıştan anlaşmış olduğumuz komisyon tutarı kadar da size ekstra bir indirim sağlanır. Örneğin, tedarikçi ile yüzde 25 komisyonda anlaştığımızı varsayalım. 100 liraya satılan bir üründen bu şekilde kazanacağınız tutar 25 TL olacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken hususlardan biri kargo ücretinin kim tarafından karşılanacağı. Çünkü günümüzde en düşük kargonun 15 Tl’den başladığını hesaplarsanız bu kargo bedeli kârınızdan mı düşülecek? Yoksa tedarikçi tarafından mı karşılanacak?
Dropshipping Yapmak İçin Ne Gerekli?
Öncelikle dropshipping ile e-ticaret yapmak istiyorsanız, bir tedarikçi bulmalısınız. Dropshipping yapmanız için öncelikle bir e-ticaret siteniz olmalı ya da pazar yerlerinde mağaza açmanız gerekmektedir.
Eğer bir e-ticaret sitesi açacaksınız sitenizde kesinlikle sanal pos olmak zorunda. Özellikle böyle bir girişimde bulunacaksanız vergi vergi mükellefi olmak şart. Çünkü e-ticaret sitesi açmanın gerekliliklerinden biri vergi mükellefi olmak. Ayrıca tedarikçinin sizin adınıza keseceği komisyon faturaları da yine bu vergi levhası üzerinden olacağından ilk işiniz en düşük kapsamda bir şahıs şirketi kurmak olmalı. Daha sonra sitemizde müşterilerin kredi kartı ile alışveriş yapabilmesi için sanal pos kurmalı, aynı zamanda tedarikçinin anlaşmalı olduğu kargo firmasını da sitenizde aynı kargo firması adı altında girmeniz gerekmektedir.
Eğer bir e-ticaret sitesi kurmak yerine ürünleri Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor gibi pazar yerlerinde satmak istiyorsanız öncelikle buralarda mağaza açmanız gerekir. Pazar yerlerinde mağaza açmak için gerekli evrakları da sağlamanız gerekecektir. Bunun için pazar yerlerinde mağaza açmak blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dropshipping Sistemi Nasıl Çalışır?
Eğer tedarikçi satmış olduğu ürünleri kendi web sitesinde de satıyorsa tedarikçiden bu web sitesindeki ürünlere ait bilgileri XML sistemi ile çekebilirsiniz. XML bayilik adı verilen bu sistemde, tedarikçi firmanın sitesindeki ürünlerin resimleri, açıklamaları, ürün adları ve fiyatları dijital olarak çıktı alınır. Bu dijital çıktı kodunu yine sizin sitenize yüklenerek aynı ürünler sizin sitenizde de sergilenir. Bundan sonraki süreçte artık ürünleri sitenizden satmaya başlamalısınız. Bunun için dijital pazarlama stratejileri ile sitenize müşteri çekerek ürünleri müşterilere sunarsınız.
Bir müşteri sitenizden ürün aldığı zaman müşteri sitenizdeki ürünlerin satışının dropshipping sistemiyle olduğunu bilmez. Bu nedenle ürünleri sizden alarak sizin kargolamanızı bekler. Stoklarınızda ürün olmadığı için müşteriye ürünü bizzat kendiniz gönderemezsiniz. Siz ise tedarikçinin bayilik sistemine girip bir müşteri gibi alışveriş yaparsınız. Sizin sitenizden satın alınan ürün yada ürünleri bayinin sisteminden bir müşteri gibi satın alırsınız. Buradaki sistem de şu şekilde çalışır. Bayinin sitesinde yer alan özel üyelik/bayilik girişi ile müşterinin alıcı ad soyad adres gibi bilgilerini girerek ürününün müşteriye kargolanmasını sağlarsınız. Tedarikçinin sitesinden ne kadar çok alışveriş yaparsanız, yapmış olduğunuz alışveriş tutarı kadar komisyon aralığında kâr payı alırsınız.
Pazar Yerlerinde Dropshipping Yapmak
Pazar yerlerinde dropshipping tıpkı web sitesi alışverişleri gibi aynı prensiple çalışır. Ancak burada ufak bir farklılık vardı. Pazar yerlerinde satış yapıldıktan sonra pazar yerleri size bir kargo çıktısı almanız için kargo kodu düzenler. Normal şartlarda ürün size ait olmuş olsa, satılan ürünü bu kargo kodu ile birlikte müşteriye hızlı bir şekilde gönderebilirsiniz. Dropshipping sisteminde ise bu ürünler sizin stoklarınızda yer almayacağından dolayı kargo kodu çıktısını ilgili tedarikçiye ulaştırmanız gerekmektedir. Böylece ürün kargoya verildikten sonra müşteri kargosunun çıktığından haberdar olarak alışverişinin başarılı bir şekilde oluştuğu bilgisini edinir.
Comments